Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Met prikstok de kermis over om troep op te ruimen: 'Kwartje valt niet echt bij burgers'

20220730 Afval KERMISFM 0541

Plastic bekers, lege blikjes, flyers en etensresten. De keerzijde van de kermis: de duizenden kilo's afval in de straten van Tilburg. Vanmiddag verzamelden vrijwilligers zich met een prikstok bij de Mobiele Recyclestraat aan de Heuvelring voor een grootschalige opruimactie.

Hoewel er flink wat afvalbakken en recyclestations verspreid staan over het kermisterrein, valt er genoeg te prikken, zegt Dick Tammer van Tilburg Schoon, initiatiefnemer van de actie. "Ik weet niet of je om je heen hebt gekeken, maar er is genoeg afval te vinden", zegt Tammer. "Maar eigenlijk gaat het niet eens om de hoeveelheid afval die we prikken, maar om het idee dat we samen met de inwoner zorgen voor een schone stad."

Tammer weet niet precies hoeveel vrijwilligers er vandaag komen, maar wat hij wel weet is dat de actie nu al een succes genoemd mag worden. "We zijn nu tien minuten bezig en er zijn al heel wat zakken ingeleverd. Ik denk dat iedereen het wel belangrijk vindt dat we in een schone leefomgeving kunnen leven."

'Het kwartje valt nog niet echt'

Die mening deelt een van de vrijwilligers die we aanspreken. De man draagt een petje en een geel hesje. Hij heeft een zelfgemaakt wagentje bij zich: een steekwagentje waaraan een grote gele vuilniszak hangt. "Ik vind het belangrijk dat kinderen in een schoon milieu opgroeien, zonder rommel", geeft hij als reden om mee te doen. "Er zijn helaas te veel mensen die hun rommel gewoon maar weggooien. Ik heb het gevoel dat het kwartje bij de burgers niet echt valt."

Hoewel de actie vrijwillig is, krijgen de deelnemers wel een mooie beloning. Naast een tegoedbon voor een kop koffie met gebak en een cadeautje, maken de vrijwilligers ook kans op grotere prijzen: een jaarabonnement voor vier personen van de Efteling of een jaarabonnement voor vier personen voor Beekse Bergen.

Voor een wat oudere dame die vaker op pad gaat met haar prikstok, zijn die prijzen stiekem een extra motivatie om mee te doen. "Ik hou van schoon, ik ben een opgeruimd. We krijgen koffie met gebak en we kunnen er ook nog eens een prijs mee winnen, dus waarom niet?", zegt ze lachend. "Maar, als ik geen prijs win, dan heb ik toch een voldaan gevoel. Dan heb ik mijn steentje bijgedragen."

Bekijk ook de video hieronder: