Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

De Sound Machine: nog groter en leuker dan zijn broertjes

20220722 attracties KERMISFM 0230

Op het NS-Plein prijkt dit jaar de kleurrijke thrillride Sound Machine. Op het eerste gezicht lijkt het een normale attractie, maar niets is minder waar. In de loop van de jaren is deze attractie compleet verbouwd om de ervaring voor de kermisbezoeker nog beter te maken. "Hij is zelf ontworpen en doorontwikkeld. Het rit idee is hetzelfde, maar dan groter opgezet."

Uitbater Mike Hoefnagels (27) heeft de Sound Machine al negen jaar. De basis van zijn attractie stamt uit 1997. "Toen waren de eerste versies van deze attractie op de kermissen te vinden", vertelt Hoefnagels. Hij stelt dat de attractie verbouwen een moetje is geweest. "Ze wilde destijds de attracties verbeteren. Uiteindelijk is alles aan de attractie aangepast om ervoor te zorgen dat ze met de revisie niet in de knoop kwamen met de patentrechten van attractiebouwer Mondial. Deze Top Scan heeft vijf banken met zittingen, in plaats van zes. Deze versie is 23 meter op zijn hoogst. Die van Mondial is 19,5 meter."

Daarnaast is ook alle mechaniek helemaal verbouwd, waardoor het van binnen niet meer lijkt op het origineel. "Er zit een hydraulisch systeem in met motoren. Die motoren zitten op de plekken waar de attractie ronddraait. Er zitten er vier in de mast en een in de arm waar de banken aan vast zitten."

De arm van de Sound Machine
De arm van de Sound Machine
Beeld: Kermis FM

Overname

Hoefnagels is niet betrokken geweest bij de grote aanpassing van de ride. "Ik ben pas sinds 2014 betrokken bij deze attractie. Toen ik de machine kocht heb ik de attractie gebouwd naar de nieuwe richtlijnen. Gelukkig was dat niet moeilijk. Het voordeel was ook dat de attractie in Nederland al eerder was goedgekeurd."

Hijsen en schroeven

De basis van de ronddraaiende spinattractie staat op één wagen. "Dat is het subframe van de attractie", vertelt Hoefnagels. "Vanaf de middenwagen schroeven we alles aan elkaar. Alleen de mast en de draai-arm klappen uit op de wagen. De rest wordt in elkaar gezet met een kraan. Daar doen we een dag over, met ongeveer zes man."


De Sound Machine in opbouw
De Sound Machine in opbouw
Beeld: Kermis FM

Te koop

Hoefnagels vertelt dat hij na negen jaar is uitgekeken op de Sound Machine. "Een paar jaar geleden heb ik hem te koop gezet, toen ik hoorde dat er een Top Scan bij kwam in Nederland. Met nog zo'n apparaat wordt het moeilijker om je brood ermee te verdienen. Uiteindelijk bestempelde collega's de machine als 'slechte koop', omdat ze dachten dat het niet goed liep. Uiteindelijk kwam er toch niet eentje bij, want de exploitant die er een wilde nemen haakte af nadat ik mijn machine te koop zette."

De Sound Machine is nog niet verkocht. "Misschien dat hij nog met iemand binnen de familie kan meereizen", zegt Hoefnagels. Of de ride hier voor het laatst in Tilburg staat, is ook niet te zeggen. "Mocht iemand hem kopen, kan hij overal heengaan. Je weet nooit welke boot hij pakt."

Inmiddels heeft Hoefnagels al een nieuwe attractie op de kop getikt. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Die heb ik stiekem ook al. Ik heb een Monster-3-Polyp van fabrikant Schwarzkopf gekocht. Daar hoop ik volgend jaar mee op de Tilburgse Kermis te staan. Je kunt hem herkennen aan de grote achterwand. Hij is heel spectaculair, meer ga ik er niet over zeggen. In ieder geval ga ik de concurrentie ermee overtreffen. Dat is me met de Sound Machine ook gelukt."