Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Uniek op de kermis: de Power Surge

20220728 Power Surge KERMISFM 8621

Sinds donderdagochtend is de Tilburgse Kermis van 2022 op de valreep nog een unieke attractie rijker. Deze primeur is op het laatste moment toegevoegd aan het assortiment aan rides nadat de Zauber Der Phantasie werd afgebroken. De enige reizende Power Surge in Europa mocht de loze ruimte opvullen.

"Wij waren afgelopen dinsdag het reuzenrad van mijn vader aan het opbouwen in Bergen Op Zoom, toen ik gebeld werd door de gemeente Tilburg", vertelt exploitant Louis Vallentgoed. "Of ik interesse had in een staanplaats op de kermis." Stom geslagen van verbazing vroeg Vallentgoed zich af of er dan nog een kermis was in Tilburg, omdat de Tilburgse Kermis allang was begonnen. "Ik stond bovenin het reuzenrad, dus ik heb later teruggebeld. Uiteindelijk werd duidelijk dat de Duitse attractie weg moest. We hebben de agenda gecheckt en gelijk ja gezegd toen we wisten dat we konden komen."

Uden

Normaal staat Vallentgoed met zijn Power Surge op de kermis in Uden. "Het laatste weekend van Uden is het eerste weekend van de Tilburgse Kermis. Dus ik heb me dit jaar niet ingeschreven voor een staanplaats hier. Tilburg heeft een supergrote kermis die veel mensen trekt. Het is een stukje extra inkomen. Anders had de attractie nu op een industrieterrein stilgestaan."

Vallentgoed en zijn vriendin winnen de publieksprijs op de kermis in Uden
Vallentgoed en zijn vriendin winnen de publieksprijs op de kermis in Uden
Beeld: Power Surge

Manouvreren

Het was niet eenvoudig om het meterslange transport op de staanplaats te krijgen, omdat alles om de staanplaats heen al was opgebouwd. "Om vijf uur 's ochtends reden we het kermisterrein op en om half zes stonden we pas op onze plek", zegt Vallentgoed. "Gelukkig hebben we genoeg ervaring met manoeuvreren zodat het altijd wel goed komt."

Het makkelijke aan de Power Surge is dat het één transportwagen heeft. "De gondels gaan los van de armen, waarna de armen naar het midden worden ingeklapt. De mast draait met de armen naar boven, zodat er onder de mast ruimte is voor die gondels."

Het transport van de Power Surge
Het transport van de Power Surge
Beeld: Power Surge

Het opbouwen van de thrillride was zo gepiept. "We hebben er vier uurtjes over gedaan. Als we rustig aan doen bouwen we de attractie op in ongeveer vijf of zes uurtjes", vertelt Vallentgoed.

Revisie

De attractie is gebouwd in 2004 door de Italiaanse fabrikant Zamperla. "We hebben de attractie gekocht in 2020 in Engeland", zegt Vallentgoed. "Toen was 'ie nog in een hele andere kleurstelling. We hebben de ride naar Nederland gehaald en alles van de attractie vernieuwd. Van de verlichting tot de motoren, de hydrauliek en de elektriciteit."

De Power Surge op de Tilburgse Kermis
De Power Surge op de Tilburgse Kermis
Beeld: Kermis FM

Bezienswaardigheid

Volgens exploitant Vallentgoed is zijn attractie goed ontvangen op de kermis. "Mensen vinden de attractie erg leuk. We merken ook dat veel oudere mensen blijven kijken naar de vlammen en de rookmachines. Zij zien het totaalplaatje als een bezienswaardigheid. Die mensen stappen er natuurlijk niet in, maar ze staan er wel lang naar te kijken", grapt hij. "Zolang ik een goede boterham verdien, gaan we verder met deze attractie."

Bekijk ook de onderstaande video: