Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Dit is waarom Kruikenstad groen-oranje kleurt tijdens Kermiscarnaval

Ludo van Vliet bij kermiscarnaval

Vandaag kleurt Kruikenstad groen en oranje vanwege kermiscarnaval. Een echte Kruik of Kruikin draagt een groen-oranje sjaal. Maar waarom is er eigenlijk voor deze vloekende combinatie gekozen? Wij zochten het voor je uit!

In onze zoektocht komen we er al meteen achter dat carnaval zó oud is dat er veel verhalen over de oorsprong de ronde doen. We hebben daarom de verhalen op een rij gezet zodat je zelf ken kiezen welk verhaal je het meest geloofwaardig vindt.

2e hands kleuren

Volgens Gérard Steijns is het vrij duidelijk waar de kleuren groen-oranje vandaan komen. De Tilburgse stadskleuren zijn geel-blauw en het toenmalige bestuur van de carnavalsstichting ging op zoek naar kleuren voor het carnavalsfeest. De keuze is gevallen op groen-oranje, de bijbehorende secundaire kleuren!

Een verboden feest

Dit klopt volgens Bart Kleintjes niet helemaal. Zijn vader was oud-prins Fons I, Hoogheid van 1972 t/m 1975 toen Kruikenstad nog maar net geboren was. Het verhaal gaat volgens oud-prins Fons I dat de kleuren groen-oranje zijn ontstaan na een uitspraak van de toenmalige burgemeester van Tilburg, Mr. C. Becht.

De burgemeester vergeleek het met een stoplicht. Carnaval was in die tijd namelijk nog verboden, licht op rood dus. Later begonnen de mènnekes toch van mening te veranderen en kwam er een aarzeling. Licht op oranje. Wéér wat later waren ze los, werd er overal in Kruikenstad carnaval geaccepteerd en stond het sein op groen. Daarom zijn volgens Bart Kleintjes de kleuren groen en oranje.

Lees ook
De Kermiscarnaval-bingo!