Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Prikkelarme Zondag: effe rustig an

20190721 Blauwe Zondag LOGO 05390

Geen 'Flying High' dat door de speakers bonst en geen lichten die sneller flitsen dan een flitspaal op een Formule 1-circuit. De kermis staat meestal in het teken van een overload aan geluid, licht en sensatie. Maar vandaag was het van 12.00 tot 14.00 uur dé tijd voor een rustig bezoekje aan de kermis: Prikkelarme Zondag.

De Propellor gaat gewoon over de kop en er wordt zeker ook geschreeuwd. Toch is het verdacht stil. "Zachter gaat de Propellor alleen niet, ik moet gewoon op start drukken," vertelt de kermisexploitant. "Maar ik doe wel wat ik kan doen voor Prikkelarme Zondag. Ik vind het een goed initiatief." En dus even wat rust in de tent: geen knipperende lichten en geen muziek.

Misschien een atypisch gezicht voor de Tilburgse Kermis, toch blijkt dit initiatief erg belangrijk. "Een familielid van mij raakt ook snel overprikkeld op de kermis. En als ik met hem naar de kermis ga op zo’n moment als Prikkelarme Zondag merk ik dat hij veel meer op zijn gemak is," vertelt de exploitant van Hell Raiders.

'Iedereen welkom'

De reguliere bezoeker heeft het soms niet eens door. "Alleen wel gek dat de muziek uit staat, dat valt wel op als je erbij stilstaat. Maar dat maakt me verder niet uit hoor," vertelt een bezoeker.

Toch zijn er zeker mensen die speciaal hiervoor naar de kermis komen, aldus de exploitant van Music Express. "Het is wat rustiger en er komt een ander publiek op af. Mensen die zich normaal niet welkom voelen, voelen zich nu toch veilig genoeg om wél langs te komen. Zo is iedereen welkom op de Tilburgse Kermis."