Kermis FM News header
Tilburgse Kermis 2022

Traditionele kermismis in de botsauto's: "Een rustpuntje in alle hectiek"

20220724 Kermismis KERMISFM 9949

Een kerkdienst op de kermis? In Tilburg kan dat gewoon! Vanochtend kwamen tientallen kermisexploitanten en andere bezoekers weer samen in de botsauto’s voor de traditionele kermismis. Priester Van Welzenes sprak "blij te zijn" dat zoveel mensen na twee jaar weer bij elkaar konden komen.

Het was een mis met een preek en gezang, maar maar dan wel met een kermissausje. Zo zaten de aanwezigen dus niet in de traditionele kerkbankjes, maar letterlijk in een botswagentje. In het midden van de attractie stond een klein altaartje en er werd tijdens de dienst gewijd brood – een 'hostie' – uitgedeeld.

Onder de aanwezigen waren drie generaties kermiswethouders. "Het is een rustpuntje in alle hectiek van al die mensen, de lichtjes en al het geluid", sprak Maarten van Asten, dit jaar aangesteld als kermiswethouder, na de preek van Van Welzenes. Ook Rolph Dols (de vorige kermiswethouder) en Erik de Ridder (die daarvoor) waren bij de mis.

“De kermismis is een rustpuntje in alle hectiek van al die mensen, de lichtjes en al het geluid”

"Ik wil deze mis voor geen goud missen. Het is een moment van rust en bezinning, maar ook een moment voor elkaar", zei Erik de Ridder tegen Kermis FM-verslaggever Lars Mulitze. "Ik vind altijd heel mooi als er halleluja wordt gezongen en iedereen stil is, wat over het algemeen bijna niet mogelijk is op een kermis."

De kermismis is inmiddels een vast onderdeel van de Tilburgse Kermis en wordt georganiseerd door de KSCC, de parochie voor trekkende bevolking zoals binnenvaartschippers, de mensen van de kermis en van het circus. Onder leiding van directeur Bernhard van Welzenes reist het collectief niet alleen het land door, maar ook daarbuiten.

Dit jaar is een gouden jubileum voor Van Welzener. Al 50 jaar ontfermt de aalmoezenier zich over kermisexploitanten, circusvolk en varenslieden. Tijdens de mis op de Tilburgse Kermis werd Van Welzener met een cheque van 500 euro bedankt voor zijn jarenlange inzet. "Hopelijk helpt deze donatie u om alle dingen te blijven doen die u doet", sprak kermiswethouder Van Asten tijdens de overhandiging. "Hopelijk blijft u deze mis nog jaren doen."

Volgende week zondag, 31 juli, organiseert parochie De Goede Herder in de Heuvelse kerk een speciale (kermis)mis. Die begint om 11.30 uur en is uiteraard te volgen bij Kermis FM.